Двата най-мощни механизма, предоставени от испанското правителство за спасяване на компании,

...
Двата най-мощни механизма, предоставени от испанското правителство за спасяване на компании,
Коментари Харесай

Испания преговаря с Брюксел за удължаване на спасителните програми за компании

Двата най-мощни механизма, предоставени от испанското правителство за избавяне на компании, потърпевши от covid-кризата, са изложени на сериозен риск да останат значително неизползвани. На 30 юни изтича крайният период за разпределение на помощта, начислена на Фонда за кредитоспособност за стратегически компании, екипиран с 10 млрд. евро и ръководен от Държавната компания за индустриални участия (SEPI) и Фонда за рекапитализация на компании, наранени от Covid-19, екипиран с 1 милиарда евро и ръководен от Cofides. От тези два фонда досега са разпределени 2,19 милиарда евро от SEPI и 328 милиона евро от Cofides, което прави общо 2,5 милиарда евро или едва 23% от общия брой, предава . 

Само след два месеца и двете организации към този момент оповестяват на държавното управление своята угриженост по отношение на опцията доста досиета да останат нерешени, като испанското правителство вече е започнало преговори с Европейската комисия, тъй че механизмът за държавна помощ, основан вследствие на санитарната рецесия да се разшири.

Източници, близки до договарянията, прецизират, че изпълнителната власт е поискала от Европейската комисия временен интервал от четири месеца (до 31 октомври 2022 г.), с цел да може да отговори на настояванията. Операциите по рекапитализация са доста комплицирани за разбор и в случай че се открият дефекти, срокът се удължава още повече. 

" Срокът за утвърждение на отпущането на помощ (досега са завършени 33 помощи) лишава най-малък интервал от два месеца или два месеца и половина. Вече предупредихме фирмите, че няма гаранции за угаждане на настояванията, постъпили от 19 април, в случай че няма удължение и срокът изтича на 30 юни ", каза Родриго Мадрасо, общоприет шеф на Cofides. 

Мадрасо пресмята, че през оставащите два месеца могат да бъдат утвърдени към 40 спомагателни заявки. " Решението от Брюксел би трябвало да пристигна скоро, защото при предходното удължение то беше утвърдено съвсем месец и половина преди края на първия период за държавна помощ, избран за 31 декември 2021 година ", споделя той и показва средата на май като вероятен краен период за даване на този временен интервал от четири месеца.

Ситуацията в SEPI е сходна. Изчисленията, които са направени в общественото сдружение, би трябвало да доближат до 30 юни с оценени 69 досиета, които включват 21 утвърдени до момента, 15 отхвърлени и 33 в интервал на изследване. По този метод SEPI има вяра, че може да извърши 35 досиета за два месеца, което би означавало едно досие да се преглежда средно на всеки два дни. В минимум евентуалния случай, че 35-те досиета са били осъществени в това рекордно време, 5,3 милиарда евро от наличните 10 милиарда евро биха били изпълнени, а 4,6 милиарда евро ще останат неизразходени. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР